Alleen op vakantie: tips voor als je alleen op vakantie gaat.  

Alleen op reis. Sommige reizigers zijn er van overtuigd dat iedereen dit eens in zijn leven gedaan moet hebben. Andere mensen lijkt solo reizen juist eng of gevaarlijk, en zien er niet de leuke kanten van in. Hieronder heb ik de meeste gehoorde punten van het alleen op vakantie gaan even voor je op een rijtje gezet.

Gevaarlijk?

Er wordt vaak gedacht dat alleen reizen (als vrouw) een stuk gevaarlijker is. Nu zal hier enigszins een kern van waarheid in zitten, maar je bent echt niet een stuk minder veilig in je eentje. Integendeel zelfs. Vaak ben je net wat meer op je hoede als je alleen op reis bent, en vertrouw je meer op je eigen gevoel en instinct dan wanneer je nog met een ander reist.

Natuurlijk moet je wel goed opletten en toch op je hoede zijn tijdens het solo reizen, maar niet meer dan wanneer je met een partner reist. Over het algemeen geldt: vertrouw op je gevoel. Als het niet goed of vertrouwd voelt, doe het dan niet.

Eenzaam?

Daarnaast is een veelgehoord bezwaar dat alleen reizen ongezellig of eenzaam zou zijn. Dit hangt natuurlijk een beetje van jezelf af: hoe sociaal stel jij je op naar andere reizigers? Alleen reizen hoeft helemaal niet eenzaam te zijn, je stelt je juist vaker socialer op omdat je meer moeite moet doen om andere mensen te leren kennen dan wanneer je in een groep reist. Daarom zul je merken dat wanneer je er een beetje moeite voor doet, je snel nieuwe mensen kunt ontmoeten! Veel anderen zullen ook op zoek zijn naar contact, dus het eerste contact is al snel gelegd! Heb je even geen zin om met andere mensen op te trekken? Dat is natuurlijk ook helemaal prima. Je kunt dan bijvoorbeeld een boek of reisgids meenemen om te lezen tijdens het eten.

Hoe ontmoet je mensen wanneer je alleen op vakantie bent? (Hostel, free walking tours, Facebook groepen)

Mocht je wel zin hebben om met mensen op te trekken, dan zijn er verschillende manieren om met andere reizigers in contact te komen. Denk bijvoorbeeld eens aan Facebook groepen waar je in contact kunt komen met andere reizigers, en zo samen reisjes en uitstapjes kunt plannen.

Daarnaast is het verblijven in een hostel bij uitstek geschikt voor solo reizigers. Je komt hier gegarandeerd andere reizigers tegen die alleen op reis zijn, en je aansluiten bij anderen is dan ook heel makkelijk.

Vaak worden er in de grotere steden gratis ‘free walking tours’ aangeboden. Hier kun je je aansluiten bij een groep, en zo met een lokale gids de stad verkennen. Zo leer je niet alleen de stad kennen, maar ook de andere mensen van de tour!

Duur?  

Een nadeel van het solo reizen kan zijn dat de kosten wat hoger uitvallen. Dit komt omdat je de kosten van een taxi/hotelkamer niet door tweeën kan delen maar zelf moet betalen. Maar als je hier rekening mee houdt dan hoeft dit geen probleem te zijn. Daarnaast heb je als solo reiziger wel het voordeel dat je helemaal zelf kunt bepalen in wat voor type hostel of hotel je verblijft, en welke hotspots of must-sees je wel of niet wil zien. Hierdoor kun je ook helemaal zelf bepalen wat je budget is. Wanneer je met een partner reist moet je dit van te voren goed afspreken, en zul je wellicht ook wel eens concessies moeten doen.

Meerdere betaalmogelijkheden

Nog een belangrijke tip voor wanneer je alleen op reis bent: zorg ervoor dat je altijd meerdere betaalmogelijkheden bij je hebt. Het is namelijk verstandig om meerdere creditcards en/of pinpassen bij je te hebben. Wanneer er dan onverwachts een pas wordt gestolen, heb je in ieder geval nog een manier om bij je geld te kunnen. Als je alleen op vakantie bent, wil je namelijk liever niet aangewezen zijn op anderen om aan cash te komen. Zorg er ook voor dat je voldoende cash op zak hebt, je weet nooit wanneer je dit nodig hebt!

Al met al is solo reizen vaak een hele toffe en ook leerzame ervaring, maar je moet er wel voor zorgen dat je goed voorbereid op reis gaat. Met een goede voorbereiding, een portie gezond verstand en wat Hollandse nuchterheid staat niks een onvergetelijke vakantie meer in de weg!

Happy traveling!

(Visited 77 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *