Een backpack kopen: waar moet je op letten?

Naast het kiezen van je bestemming en het boeken van je ticket is ook het uitzoeken van een goede backpack een belangrijk onderdeel van je reis. Je zou het in eerste instantie misschien niet verwachten, maar het kiezen van een goede backpack die bij jou past is nog ingewikkelder dan je denkt! Hieronder een aantal tips die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste backpack voor jou!

1. Grootte & bestemming

Wat je als allereerst in overweging moet nemen is welke grootte van tas je graag zou willen. Nu denk je wellicht: ‘hoe groter hoe beter, zo kan ik meer meenemen!’ maar dit klopt niet helemaal. Je kunt inderdaad meer meenemen, maar de vraag is of je dat wel moet willen, en of je al die spullen echt nodig gaat hebben. Aangezien je het allemaal op je rug moet dragen is het de kunst om zo licht mogelijk te reizen. En hoe groter de tas, hoe meer je mee gaat slepen.

Er zijn tassen variërend van 50 tot 100 liter en alles daartussenin. Ga je naar een warme bestemming dan heb je aan 50-65 liter waarschijnlijk wel genoeg. Ga je naar een koude bestemming? Dan neem je dikkere en warmere kleding mee, en dus heb je een tas van 65-80 liter nodig. Alleen als je bijvoorbeeld een meerdaagse trektocht maakt en je eigen tent/slaapzak/eten mee moet sjouwen is een backpack aan te raden, maar hoe meer gewicht, hoe minder comfortabel het zal zijn. Het is ook niet slim om een grote backpack te kopen en deze maar voor de helft vol te doen. Hoewel dit inderdaad in gewicht zal schelen, zorgt dit ervoor dat alle spullen onderin je backpack liggen, en zo wordt het gewicht ongelijk verdeeld en zal het gewicht voornamelijk aan je schouders hangen. Dit is nou precies wat je niet wil.

2. Budget

Een goede backpack is een investering, hier kun je dan ook jaren mee vooruit. Het is waarschijnlijk niet iets waar je graag je geld aan uitgeeft, maar het is toch aan te raden hier een beetje meer aan te besteden. Hiervoor zul je dankbaar zijn zodra je met je tas op je rug een lange tocht maakt. Een goede backpack heb je al vanaf 100-150 euro, en je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Je kunt gaan voor de bekende merken zoals The North Face en Nomad, maar ook een tas van het huismerk van Decathlon, Quechua zal het goed doen.

3. Pas je tas!

Hoewel het misschien verleidelijk is om gewoon een tas op het internet te bestellen, is het toch wel het beste om even naar een winkel te gaan om de backpack te passen en te voelen hoe deze op je rug zit. Niet alleen kun je dan zien hoeveel er ongeveer in gaat passen, maar ook krijg je een idee van de pasvorm. Niet iedere backpack is namelijk hetzelfde qua formaat, en zal ook niet altijd bij jouw rug passen. In de winkel zijn er ook vaak zakken van een aantal kilo die je in je backpack kunt doen om even te ervaren hoe de tas op je rug zit. Door de band rond je middel steunt het meeste gewicht op je heupen, en niet op je schouders zoals velen denken. Het is daarom ook belangrijk om goed te kijken naar de kwaliteit van de banden om je heupen en schouders. Comfort is key 🙂 !

4. Accessoires

Daarnaast zijn er ook een hoop accessoires te koop die een handige aanvulling kunnen zijn voor jouw backpack. Wat dacht je bijvoorbeeld van een regenhoes tegen de regen? Vaak zitten deze al ingebouwd in je backpack, goed om eerst even te checken! Daarnaast is het natuurlijk sowieso wel aan te raden om voor een waterdichte backpack te gaan, en de hoes als extra bescherming tegen heftige regenval te gebruiken.

Naast een regenhoes wil je ook een flightbag hebben. Deze kosten maar een paar tientjes, maar zorgen er wel voor dat je tas langer mooi blijft, en is daarnaast ook een stuk veiliger. Er kan namelijk nogal ruw met je bagage worden omgegaan op vliegvelden. Een kleine investering die er voor zorgt dat jij veel langer plezier zult hebben van je backpack!

Ook is het handig om een klein hangslotje aan te schaffen, zodat je je tas veilig af kunt sluiten! Hiervoor is het belangrijk dat je een tas hebt met twee ritsjes die naar elkaar toe sluiten, zodat je hieraan de slotjes kunt hangen. Dat is toch een stuk relaxter als je in een overvolle bus of trein staat!

5. Rits, frame en compartimenten

Als laatste nog een aantal praktische tips. Als je een backpack gaat uitkiezen, let dan goed op de locatie van de rits. Er zijn namelijk backpacks met een rits alleen aan de bovenkant. Hoewel dit misschien iets veiliger is, is het ook een stuk onhandiger, want je kunt maar op 1 manier bij je spullen! En je zult net zien, dat als je even snel wat nodig hebt, dit helemaal onder in je tas zit en je daarom je hele backpack overhoop kunt halen! Dit wil je niet, en daarom is het aan te raden een backpack te kopen met een rits die van boven tot onder loopt (met ritsjes van twee kanten) zodat je ook gemakkelijk bij de spullen onderin je backpack kunt! Voor de echte organize freaks onder ons: een backpack met compartimenten is heel handig om de orde in je tas te bewaren. Doordat de backpack is ingedeeld in afsluitbare compartimenten, kun je je spullen gemakkelijk sorteren en dus ook weer terug vinden. Daarnaast is het ook lekker om zo je schone en vieze was van elkaar te kunnen scheiden. Heeft jouw backpack dit nou niet? Niet getreurd: er zijn ook losse compartimenten te koop die je aan je backpack kunt toevoegen!

Hopelijk helpen deze tips je een beetje op weg met het kiezen van de juiste backpack! Mijn nummer 1 tip blijft: je moet het allemaal zelf op je rug dragen, dus neem vooral niet te veel mee!

Happy traveling!

(Visited 81 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *