In deze nieuwe serie op mijn blog lees je alles omtrent een exchange: welke voorbereidingen er getroffen moeten worden, hoe je het beste vliegtickets kunt boeken en wat je zeker niet moet vergeten mee te nemen. Lees je mee?

Je studententijd is dé tijd om jezelf te ontwikkelen. Zo kun je stage lopen, in een commissie gaan bij allerlei verschillende verenigingen of zelfs een tijd in het buitenland studeren. Voor veel echte reis-junkies is dat laatste een droom die ze maar al te graag willen laten uitkomen. Stap één in de voorbereidingen voor een exchange is het kiezen van je bestemming. Maar hoe doe je dit, als er op ieder continent meerdere bestemmingen zijn waar je naartoe zou kunnen? In deze blogpost zal ik allerlei factoren uitlichten die van invloed (kunnen) zijn op je keuze.

Binnen of buiten Europa

Misschien wel één van de belangrijkste afwegingen: blijf je dichtbij huis, of ga je ver weg? Deze keuze is afhankelijk van allerlei aspecten die onder andere te maken hebben met kosten, cultuur en taal.

Kosten

Bij een exchange komen allerlei kosten kijken. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een vliegticket, het aanvragen van een visum en de leefkosten op de bestemming zelf. 

Als je binnen Europa blijft zullen de kosten voor je vliegticket lager zijn. Als je naar één van de buurlanden van Nederland gaat, kun je zelfs met de auto naar je nieuwe woonplaats rijden. Dit scheelt je weer inpak-stress: in een auto kun je nu eenmaal een stuk meer meenemen dan in één koffer. Een ander voordeel aan exchange-bestemmingen binnen Europa is dat je in veel gevallen een Erasmus+ beurs kunt krijgen. Dit is een financiële beurs om reiskosten en extra verblijfkosten in het buitenland (grotendeels) te dekken. 

Als je op exchange wilt gaan buiten Europa zullen vliegtickets veelal duur zijn. Toch zijn er tips en tricks die je kunt gebruiken om de kosten zo laag mogelijk te houden. Deze zal ik binnenkort delen in een nieuwe blog. Ook moet je vaak een visum aanvragen als je buiten Europa gaat studeren, hier zitten ook weer kosten aan verbonden. Verder heb je buiten Europa helaas geen recht op de Erasmus+ beurs. Universiteiten en hogescholen bieden vaak wel een alternatieve financiële vergoeding aan, maar dit verschilt per instelling. 

Uit onderzoek van ValuePenguin blijkt wel dat de leefkosten in vrijwel alle exchange-bestemmingen binnen Europa hoger zijn dan die van bestemmingen buiten Europa. Het goedkoopst studeren doe je in Mexico, India en Guatamala, terwijl je het duurst uit zal zijn in Singapore, Zwitserland en Noorwegen. 

Cultuur en taal

Als liever buiten Europa wilt studeren, krijg je ook al gauw met een hele andere cultuur te maken. Ben jij avontuurlijk ingesteld en ga je graag om met mensen met een andere culturele achtergrond? Dan kan het de moeite waard zijn om eens naar bestemmingen te zoeken in Azië of Zuid- en Midden-Amerika. Mocht je liever een soortgelijke cultuur willen ervaren als die in Nederland, dan is Noord-Amerika of Australië wellicht iets voor jou. 

De taal die gesproken wordt op jouw gekozen bestemming is ook van belang. In sommige landen worden (bijna) alle vakken in de landseigen taal gegeven. Je hebt dan vaak een speciaal taaldiploma nodig om hier op exchange te mogen gaan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij veel hogescholen en universiteiten in Frankrijk en Spanje.

Type hogeschool of universiteit

Vaak hebben hogescholen en universiteiten een heleboel partners. Dit zijn hogescholen en universiteiten in het buitenland waarmee jouw eigen onderwijsinstelling een contract mee heeft afgesloten. In dit contract staat dat er een bepaald aantal studenten vanuit hier per semester of per jaar naar de onderwijsinstelling in het buitenland mogen gaan, en andersom. Je betaalt dan over het algemeen geen extra collegegeld, dit betaal je namelijk gewoon aan jouw eigen onderwijsinstelling. 

Iets om rekening mee te houden bij het kiezen van een onderwijsinstelling in het buitenland is het aanbod van de vakken en het kwaliteit van onderwijs. Mocht je je vakken in Nederland erg moeilijk vinden, dan kan het handig zijn om te checken of het niveau bij de desbetreffende instelling in het buitenland hoger of lager ligt. Ook is het uiteraard belangrijk dat je leuke vakken in jouw studierichting kan volgen in het buitenland. Verder kan het handig zijn om te bekijken hoeveel internationale studenten de onderwijsinstelling ieder jaar ontvangt.

Mochten de partnerscholen niet toereikend zijn voor jouw wensen, zou je eens kunnen kijken naar een exchange via ISEP. ISEP heeft contracten met duizenden onderwijsinstellingen wereldwijd, dus er zit er altijd wel eentje bij voor jou. Bovendien helpt het team van ISEP je met het aanvragen van je visum, het regelen van accommodatie en andere benodigdheden voor je exchange. 

De keuze maken

Uiteindelijk zal iedere keuze die je maakt een goede keuze zijn. Iedere exchange is anders, en dat maakt vrijwel iedere exchange leuk. Mocht je er nu écht niet uitkomen, kun je altijd nog een willekeurige bestemming kiezen door een soort ‘ezeltje prikje’ te spelen met een landkaart! 😉

(Visited 63 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *